Yhdistyksen sihteeri Tellervo Ropponen kertoo, että he puhuvat hankkeesta Dopamiinihyökkäys vastaan Parkinson.

-Dopamiini on välittäjäaine, jonka väheneminen aiheuttaa liikkumiseen ongelmia. Me teemme sitten tällaisia mukavia juttuja, jotka kiinnostavat meitä ja jotka tuntuvat meistä hyviltä, koska hyvä olokin tuo dopamiinia.

Tämä näkyy Tellervo Ropposen mukaan hyvin esimerkiksi, kun Parkinsonin tautia sairastava kuulee mieluisaa musiikkia. Jäykkyys helpottaa ja jalat rupeavat kuin itsestään liikkumaan musiikin tahtiin.

Ohjelmannumerot poimitaan Tellervo Ropponen mukaan vuoden alussa "toiveiden tynnyriin" jätetyistä esityksistä.Kokoontumissa on toimintaa, joka on paitsi hauskaa yhdessäoloa, mutta joka myös vetreyttää hienomotoriikkaa ja tasapainoa.-Harjoittelemme kädentaitoja, koordinaatiota ja äänen käyttöä. Säännöllinen harjoittelu hidastaa oireiden etenemistä.

Keskiviikkoisin pelataan bocciaa Koskenkorvan urheilutalolla, parillisten viikkojen torstaina käydään keilaamassa Seinäjoen keilahallissa, kaksi maanantai-iltapäivää on varattu askartelulle Kurikan Kärrymiehessä, kesälle on suunnitteilla karaokea.

Tämän kuun tapaamisessa poliisi tulee kertomaan autoilusta, toukokuussa on apuväline-esittely.

Mielenkiintoinen iltapäivä koettiin Tellervo Ropposen mukaan esimerkiksi viikko sitten tiistaina, kun ex-euroedustaja Esko Seppänen oli yhdistyksen vieraana Jalasjärvellä. Aiemmin E-P:llä on käynyt puhumassa sairaudestaan ex-valtiovarainministeri Iiro Viinanen.

Itse kymmenen vuotta tautia sairastanut Tellervo Ropponen pitää hyvänä, että monet julkisuuden ihmiset ovat tehneet Parkinsonin tautia tutuksi kertomalla avoimesti sairaudestaan.

-Me kun ollaan ilmeettömiä, vaikka emme olekaan. Meillä on ajatus ja mieli kohdallaan, mutta kehon kieli ei toimi ja se antaa vääriä signaaleja. Tulemme helposti väärin ymmärretyiksi.Yhteensä noin 350-jäsenisen yhdistyksen toiminta-alue on Seinäjoen sairaanhoitopiirin alue ja pääpaikka virallisesti Seinäjoki, mutta viime vuosina väki on kokoontunut useimmin Kurikan kylätalolla Kärrymiehessä.-Kokoonnuimme aiemmin Seinäjoella, mutta kun meidän kokoontumispaikkamme kävivät pieniksi ja parkkialue oli ahdas, päätimme kokeilla Kurikan Kärrymiestä.

-Kauhajoelta tulikin lisää porukkaa, mutta seinäjokelaiset ovat jostain syystä jääneet pois.

Tähän ongelmaan tartutaan keskiviikkona klo 12 lähtien Seinäjoen Järjestötalolla, jossa mahdollisesti myös perustetaan paikkakunnalle uusi oma kerho.

-Neurologian poliklinikalta ovat kovasti kyselleet tällaista.

Ennestään on Alavuden, Jalasjärven sekä Lapua-Kauhavan seudun kerhot sekä Järviseudun kerho. Seinäjolla toimii lisäksi Seinäjoen seudun Parkinson-nuoret -kerho.

Hilkka Topelius