Kani on ruoansulatukseltaan kasvissyöjä.

Paksu- ja umpisuolessa on runsas bakteerikasvusto ja pieneliöstö. Kaneilla on tapana syödä peräaukon suulta pieniä ja pehmeitä papanoita. Näissä on runsaasti valkuaisaineita, vitamiineja ja kivennäisaineita. Papanoiden syönti on täysin normaalia ja välttämätöntä kanin ruoansulatukselle! Stressi tai muu syy voi estää papanoiden muodostumista.

Häkissä elävä kani saa ruoakseen usein liian vahvaa ruokaa, mikä aiheuttaa tiivistä massan muodostusta mahalaukkuun. Ravinnon riittämätön kuidun määrä ja vähäinen liikunta vähentää suoliston toimintaa, mikä altistaa epänormaalille suoliston toiminnalle. Myös ummetus voi olla tavallista, vaikka taustalla olisi ripuli.

Kanin luonnollisinta ravintoa on heinä, ruoho, lehdet ja juuret. Heinää pitää olla tarjolla koko ajan ja kovaa järsittävää, jo hampaiden takia. Mitään mikä ei kelpaa ihmistenkään ravinnoksi, ei pitäisi syöttää kanillekaan. Miksi kaneille annetaan vanhoja ja pilaantuneita vihanneksia? Se on todella yleistä.

Ruokinnan muutokset aiheuttavat yleensä haitallisten bakteerien lisääntymisen, mikä tyypillisesti ilmenee ripulina tai haisevana ja vaihtelevana ulosteena. Kanin peräpää, tassut ja mahanalus ovat ulosteen tahrimat.

Ripulin syitä voi olla antibioottihoito, huonolaatuinen heinä, liiallinen tuoreravinnon saanti, stressi ja epähygieeniset eli likaiset olosuhteet häkissä tai muualla kanin elinympäristössä.

?"killiset ruokinnan muutokset ovat yleisimpiä ripulin aiheuttajia. Kun tuoretta ruohoa annetaan kanin syödä mielin määrin, alkaa tuore ruoka kanin mahassa helposti käydä. Myös multainen tai kylmä ruoka voi aiheuttaa helposti ripulia. Ruoka onkin aina tarjottava hyvälaatuisena ja huoneenlämpöisenä.

Jos kani on sairas ja haluton syömään, se on vietävä eläinlääkäriin heti. Sillä saattaa olla suolistotukos tai -tulehdus tai vaikka hammaspiikkejä. Kanin ripuli vaatii aina välitöntä hoitoa, pahimmassa tapauksessa eläinlääkäriä. Kanin on saatava nestehoitoa, vitamiineja, antibiootteja ja useiden päivien valveutunutta kotihoitoa : tukiruokintaa, lämpöä ja hoitoa.

Ripuloivan kanin on hyvä saada vettä ja hyvälaatuista heinää parin päivän ajan. Tuoreruoan tarjoilua on syytä rajoittaa minimiin ja pahassa ripulitapauksessa olisi kanille hyvä antaa ruiskulla suuhun terveen kanin papanoita. Ne voidaan sekoittaa esim. kauravelliin, ananasmehuun tai veteen tahnaksi, jossa valtaosa on papanoiden sisältämää bakteeri- ja pieneliömassaa.

Jos kani ei ole tottunut vihanneksiin ja tuoreeseen ruokaan, totuttaminen pitää tehdä aina vähitellen. Kuitenkin pitää muistaa, että kani on tuoreravinnon ja juuresten syöjä. Kanin ruokinta ei saa koostua pelkästään pelletistä ja heinästä. Se ei riitä kanille. Kanin ruokavalioon on perehdyttävä. Kanille on tarjottava monipuolista kasvisravintoa.

Kanin vatsa toimii parhaiten, kun se saa hyvälaatuista heinää, vihanneksia, juureksia ja liikuntaa.

Tytti Salenius