Etelä-Pohjanmaan Sydänpiirin toiminnanjohtaja Marja Leena Mustonen kannustaa ihmisiä hyötyliikunnan pariin. -Joka päivä tulisi ottaa askeleita eli liikkua pitää.

Hänen mukaansa tärkeää oman sydämen hyvinvoinnin kannalta on katsoa myös sitä, mitä sinne suuhunsa todella pistää eli terveellinen ruoka on myös tärkeä asia.

Yhtenä sydäntä koettelevana seikkana hän nostaa esiin kiireen ja sen mukanaan tuoman stressin erilaisine suorituspaineineen.

Mustonen sanoo, että on tilanteita, ettei ihminen pääse edes lomallaan eroon suorituspaineista. Hänen mukaansa tärkeää on se, että esimerkiksi lomalla ihminen osaa ja hänen pitää olla niin sanotusti jouten.

Etelä-Pohjanmaan Sydänpiirissä on 17 jäsenyhdistystä, joissa on yli 6000 maksanutta jäsentä. Jäseninä on runsaasti myös sellaisia henkilöitä, joilla ei sydänsairautta ole.

Hänen mukaansa sydänsairauksiin liittyvissä hoidoissa keskeistä on se, että ihmisillä elämisen laatu olisi mahdollisimman hyvää sairaudesta huolimatta.

Sydänviikollajokaisena päivänä keskitytään johonkin teemaan. Mustonen sanoo, että jäsenyhdistykset toteuttavat sydänviikkoa sydänmerkkiesittelyin kaupoissa, mittaustapahtumin apteekeissa, jumpaten ja kävellen.

Lisäksi viikon aikana touhutaan päiväkotilasten ja alakoululaisten parissa. Sydänilloissa keskustellaan ja seurakunnan tilaisuuksissa rauhoitutaan.

Sydänliitto julkisti viime vuoden alussa strategiansa otsikolla "yksi sydän - sydänterveys yhteiskuntapolitiikassa". -Yksi sydän on ajattelutapa, joka viestii Sydänliiton arvoista. Yksi sydän puhuu vapaaehtoistoiminnasta, ihmisten keskellä olemisen ilosta ja ihmisten kanssa tekemisen riemusta.

Koko maassa sydänviikkoa toteuttavat Sydänliiton 237 paikallisyhdistystä ja 19 piirijärjestöä.

Sydänviikko alkaa sunnuntaina 15.4. Tuona päivänä esimerkiksi Kauhavan sydänyhdistys tempaisee puhein ja liikunnan parissa.

Seuraavana päivänä teemana on liikunta. Tuolloin mm. Ilmajoen yhdistys tempaisee allasjumpalla.

17.4. on sydänmerkkikauppatapahtumia eri puolilla piiriä. Keskiviikkona on "tunne arvosi" -mittaustilaisuuksia. Tapahtuma on esimerkiksi Jurvan apteekissa.

19.4. paneudutaan teemaan laatua lautasella. Perjantaina 20. päivänä pukeudutaan punaiseen naisten sydänterveyden edistämiseksi. Lauantaina Lapuan sydänyhdistys juhlii 40-vuotistoimintaansa. Lisäksi päivän aikana satsataan euro sydämelle -keräykseen.

Viikko päättyy teemaan "on sydämen lepopäivä".

Mustonen muistuttaa viikon sanomasta kysymällä jokaiselta, mikä on sinun pieni päätöksesi sydämesi hyvinvoinnille?

Martti Saranpää