Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistys järjestää lauantaina 22. syyskuuta yhteistyössä Heikki Klemetti -seuran ja Kuortaneen kunnan kanssa Heikki Klemetin henkilökuvaan ja elämään keskittyvän seminaarin.

-Seminaarin tavoite on niin avata Klemetin henkilökuvaa kuin esitellä hänen merkittävää musiikillista tuotantoaan sekä rooliaan kuoromusiikin uudistajana ja kehittäjänä, selvittää koulutussihteeri Anna Ala-Kaarre Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistyksestä.

Seminaarissa on kuulla asiantuntija-alustuksia mutta myös Klemetin musiikillista tuotantoa.

-Lisäksi tarjolla on vierailu asiantuntijoiden opastuksella Klemetti-museoon Kuortaneella.

Kuortaneella syntyneen professori, kuoronjohtaja, säveltäjä ja kirjailija Heikki Klemetin(1876-1953) ansiot liittyvät etupäässä säveltaiteeseen. Klemetti opiskeli musiikkia muun muassa Berliinissä ja Pietarissa.

FT, professori emeritus Pentti Virrankoski kertoo vuonna 2004 ilmestyneessä Klemetti-elämäkerrassaan tämän toiminnasta myös etevänä kotiseutunsa tapakulttuurin kuvaajana. Klemetti ihaili kansanmiesten osoittamaa puun käsittelyn ja varsinkin rakentamisen taitoa. Virrankosken mukaan Klemetin suurimmat ansiot tällä alalla liittyvät vanhojen puukirkkojen ja niitä rakentaneiden talonpoikaisten mestareiden työn tutkimiseen.

Klemetti oli myös merkittävä kaunokirjailija, jonka suppeamuotoinen tuotanto on Virrankosken mukaan epätasaista mutta sisältää lukuisia erinomaisia, persoonallisella tyylillä kirjoitettuja pienoisnovelleja ja tuokiokuvia ihmisistä ja luonnosta.

Klemetti toimi muun muassa Ylioppilaskunnan laulajain ja Suomen Laulun johtajana ja johti useita muitakin kuoroja. Klemetti sai vuonna 1923 professorin arvon sekä vuonna 1938 filosofian kunniatohtorin arvon ja vuonna 1946 teologian kunniatohtorin arvon.

Syksyisessä seminaarissa luennoivat Virrankosken lisäksi kuoronjohtaja Tommi Niskala ja TM Markku Kilpiö.

reijo heikkilä