Cabaret tuli maailmankuuluksi elokuvana. Teatterinäyttämöllä esitettävä Cabaret-musikaali on erilainen, mutta sekin vetoaa, viihdyttää ja viettelee. Cabaretissa on hyvää tarina, musiikki sekä tapahtuma-aika ja -paikka. Ilta Cabaretin seurassa tarjoaa sekä vakavaa historiaa ja häpeämätöntä viihdettä.

Seremoniamestarin roolissa esiintyy Jorma Uotinen, joka on tehnyt myös musikaalin koreografian. Lavalla nähdään hyvin uotismaista liikekieltä, jossa häveliäisyys loistaa poissaolollaan. Mikä sopiikaan paremmin Cabaret-musikaaliin, jonka tapahtuu Hitlerin valtaannousun kynnyksellä 1920-30-luvun dekadentissa Berliinissä.

Esitys nojaa kovasti Jorma Uotisen hahmoon ja koreografioihin, mutta totuuden nimessä on sanottava, että laulajana hän ei ole vahvimmillaan. Onneksi muut hoitavat laulupuolen sitäkin uskottavammin, ja Jari Puhakan johtama orkesteri soittaa hyvin.

Lahden kaupunginteatterin äänentoisto on parantunut merkittävästi sitten viime kuulemani. Musiikki soi selkeästi ja tasaisesti. Puheäänentoisto oli ensi-illassa tarpeettoman kovalla, mikä teki replikoinnista kovin teennäisen ja raskaan kuuloista.

Maarit Pyökärin ohjaus on Cabaretin selkeä ja arkinen runko, jonka ympärillä hehkuu. Erika Turusen puvut ja Harri Peltosen valot korostavat musikaalin räävitöntä puolta. Lavasteiden yllä roikkuva valtava peili toimii sekä lavastus- että valoelementtinä, joka kääntyessään yleisöön päin alleviivaa tyylikkäästi tarinan sanomaa.

Näytteleminen on kautta linjan hieman kankeaa. Sen sijaan esiintyjät laulavat ja tanssivat mainiosti. Maija Rissanen pärjää hienosti Sally Bowlesin roolissa. Rissasella on taipuisa ja kehityskelpoinen musikaaliääni, hän näyttelee mukiinmenevästi ja liikkuu sulavasti.

Jussi Puhakan Clifford Bradshaw on sympaattinen hahmo, ja Aki Raiskion Ernst Ludwig etsii vielä luontevuutta. Ritva Sorvali esittää lämminhenkisesti neiti Schneideria, ja Hanna Vahtikari tekee herkullisen ja hauskan roolityön neiti Kostina.

Lahden Cabaret on onnistunut tärkeimmässä: se viihdyttää ja toisaalta mietityttää. Musiikki toimii, ja hetkittäin on hauskaakin.

PÄIVI LOPONEN-KYRÖNSEPPÄ