Kaikki oli Alajärvellä "valtavan erilaista" verrattuna kotiseutuun Rovaniemellä.

Alajärvelle Paalijärvi muutti 24-vuotiaana. Aviomies Ilmari Paalijärvi löytyi, kun silloinen Kaarina Keskinarkaus oli vierailulla Lehtimäeltä.

Rovaniemen tyttö oli päätynyt Lehtimäelle kyläilemään opiskelukaverin siskon luo, joka oli mennyt lehtimäkeläisen miehen kanssa naimisiin.

Avioliiton myötä Paalijärvestä tuli maatilan emäntä Paalijärven kylälle. Paalijärvi sanoo, että hänellä meni ainakin 10 vuotta ennen kuin hän alkoi päästä paikallisista tavoista jyvälle.

Ihmisissä oli suurin ero.

-Tällä oltiin vähän sellaisia sulkeutuneita.

Samanlaista avoimuutta ja rohkeutta sanoa, ei hänestä Järviseudulla ollut kuin kotiseudun ihmisillä oli.

Kotoaan hän oli muuttanut jo 15-vuotiaana. Jos hän jotakin katuu, niin sitä, ettei pitänyt yllä kotiseutunsa murretta.

-Ei juuristaan pidä luopua.

Paalijärvi huomauttaa, että hän tuntee nykyään myös miehensä sukujuuret jopa paremmin kuin tämä itse.Paalijärvi on ollut Alajärven kunnanvaltuutettu jo vuodesta 1981. Yhden kauden hän on tässä välillä ollut varavaltuutettu.Ensin puolue oli keskusta, sitten se vaihtui kokoomukseen.

Puoluekanta vaihtui, koska hän sanoi olleensa aina pahalla päällä ryhmäkokouksen jälkeen.

-Ryhmässä oli kuppikunta, joka saneli muidenkin kannat.

Paalijärvi sanoo, ettei hänelle ryhmäkuri sovi.

-Olen aina yrittänyt pitää mielessä luottamushenkilönä sen, kuka minut tehtävään on valinnut ja yrittää pitää esillä ennen kaikkea vanhusten ja vähäosaisten asiaa.

Sitä Paalijärvi ei ole vielä päättänyt, onko hän syksyn kuntavaaleissa ehdolla.

Kaarina Paalijärvi o.s. Keskinarkaus on syntynyt 19.4.1942 Rovaniemellä. Hänellä on puolisonsa kanssa kaksi poikaa ja seitsemän lastenlasta. Merkkipäiväänsä hän juhlii Paalijärven koululla 21.4. kello 12-17.

Johanna Kataja